Team nieuws

Razendsnelle Brett Ottes bewijst dat je nooit moet opgeven: podium na geweldige inhaalrace: “Ik ben zeker blij!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 maart 2018 17:06 •

GENK – Ook al moest hij als laatste beginnen aan de prefinale, het weerhield karter Brett Ottes er niet van een topresultaat te behalen tijdens de eerste ronde van het Nederlands Kampioenschap Rotax Max. De dertienjarige inwoner van Pijnacker-Nootdorp werd zondag tweede in de Minimax-klasse en kende zo een uitstekend begin van zijn seizoen.

“Ik ben zeker blij”, zei Brett opgetogen met een grote beker in zijn hand, stille getuige van het feit dat niet opgeven loont. Want zijn uitgangspositie was niet al te best na de kwalificatie. Daarin was hij 21ste en laatste geworden wegens een technisch mankement aan zijn kart. Tijdens de prefinale moest hij dan ook starten van de 21ste positie en wist Brett dat hem een fikse klus te wachten stond.

“Ik dacht vooral: hoe ga ik inhalen en waar? Ik wist dat ik met de start meteen weg moest zien te rijden bij andere rijders om op die manier zo snel mogelijk bij de top te komen.” Daar slaagde Brett wonderwel in. Hij toonde zijn talent en doorzettingsvermogen, waardoor hij na een geweldige inhaalrace knap als vierde eindigde. Het had hem niet eens echt verbaasd; de rijder van Montfoort Motorsport was tijdens de trainingen immers steevast in de top drie te vinden geweest. “Die gingen echt heel goed, dus ik wist dat ik de goede snelheid had om vooraan te kunnen meedoen.”

In de finale begonnen vanaf de vierde plaats, kon hij warempel dus toch nog meedoen om de prijzen. Hij startte aan de buitenkant en haalde meteen iemand in. “Daarna focuste ik me op de rijder voor me”, blikte Brett terug. “Ik wilde hem niet meteen inhalen omdat er dan een kans bestond dat ik teruggepakt zou worden. Ongeveer halverwege heb ik hem ingehaald en heb ik me op de nummer één gericht.”

Helaas bleek Dani van Ruiten net te snel. Maar met de tweede plaats wist Brett dat hij een razendknappe prestatie had geleverd. Eén die strookte met zijn verwachting trouwens. “Voor het weekend had ik al gezegd dat ik het podium moest kunnen halen. Mijn ambitie is de topdrie. Ik wil het de nummer één moeilijk maken.”

Die drive om te presteren komt vooral voort uit het feit dat Brett karten ‘gewoon ontzettend leuk’ vindt. De snelle Zuid-Hollander stapte op zijn zevende voor het eerst in een kart nadat hij op vakantie in Italië een kartbaan tegenkwam. Hij vond het zo leuk dat hij eenmaal thuis snel weer wilde karten. Maar omdat hij vrij klein was, moest hij nog een tijd wachten voordat hij groot genoeg was.

Toen Brett acht jaar was, was het zover. Hij had het karten nog altijd niet vergeten en dus toog hij naar de binnenbaan van Attractiecentrum Zoetermeer. Daarna volgden lessen bij Kart Centrum Lelystad en werd hij er zowaar clubkampioen. Uiteindelijk kwam hij bij Montfoort Motorsports terecht. In 2016 begon hij onder begeleiding van Hans van Zuijlen wedstrijden te rijden in de Micromax-klasse. Wat hij zo leuk vindt aan karten? “De snelheid, en het inhalen. Dat vind ik geniaal. Ik vind snelheid sowieso leuk. Ik heb er totaal geen angst voor. Ik ga er altijd vol voor!”

Dat moet dit seizoen dus resulteren in de doorbraak. Het moge duidelijk zijn: Brett rijdt om te winnen. Om dat voor elkaar te kunnen krijgen zoekt hij sponsoren die hem willen ondersteunen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Montfoort Motorsports.